produkter

på Jädra Prästgård​

Vi odlar främst spannmål av kultursorter, oljeväxter och baljväxter. Idag består våra produkter av mjöl, oljor och gråärtor.

Men det sker en ständig utveckling av nya produkter.

dala lantvete mjöl

Dala lantvete är en gammal svensk lantsort som förädlats fram av bönder under 1800- och tidiga 1900-talet. Lantvetesorter har större genetisk variation än moderna vetesorter och kan därför anpassa sig till precis den gård den växer på. Inte minst viktigt när klimatet förändras. Dala lantvete har högre mineral- och vitamininnehåll (vårt har 13,1%) och en skonsammare glutensammansättning. Vi maler siktat mjöl, grahamsmjöl och mannagryn.

rågmjöl

Vårt rågmjöl är en så kallad evolutionär sort, som anpassar sig med tiden till den plats där den växer. Det är en gammal kultur sort som förädlats lokalt av bönder under flera århundraden, och har högre mineral och vitamininnehåll. Sorten bidrar till ökad mångfald och har dessutom extra
fina bakningsegenskaper, speciellt för surdegsbak. Allt rågmjöl du beställer kommer att vara nymalet. Vårt råg är odlat på samma sätt som våra KRAV märkta produkter, men på omställningsmark och är därför inte KRAV certifierade i år. Förutom mjöl, går det även bra att
beställa hel korn.

Dinkel mjöl

en gammal svensk kultur sort som förädlats av bönderna själva under många år. Den är en av våra mest ursprungliga sorter som odlats i 5-6000 år. Vår dinkel är en gammal lantsort, ursprungligen från Gotland men som anpassat sig till att odlas i Mellansverige. Den är sådd på våren som gör att den har extra bra bakegenskaper.

Bovetemjöl

Bovetemjöl är utmärkt till pannkakor och i bakning för den som är glutenintolerant. Bovete innehåller antioxidanter, många mineraler och sägs kunna reducera kolesterolvärden och högt blodtryck. Man kan ersätta vanligt mjöl med bovete i de flesta bakverk. I många länder är bovetegröt ett måste. Vårt mjöl är malt oskalat och därefter siktat, mer som fullkornsmjöl. Kan innehålla spår av gluten.

Gråärt

har en nötig smak och kallas ibland för ”Nordisk kikärt”. Den är rik på järn, protein, kostfibrer och mineraler. Tillsammans med spannmål och rovor var den fram till 1800-talet en viktig basföda för oss i Norden och håller nu på att återupptäckas. Gråärt kan användas i allt från
sallader till grytor, soppor och vegobiffar. Den kan även mixas och användas till röror som till exempel hummus. Man kan krossa de kokta ärtorna och använda istället för köttfärs.

Rybsolja

är kallpressad på gården. Den har en frisk nötaktig smak. Rybs är nära släkt med raps. Rybsolja är rik på enkelomättade, Omega 3 och 6, K- och E-vitamin.

Hampaolja

Hampaoljan är kallpressad på gården. Den har grön färg och har nötaktig smak. Hampaolja har en bra balans av essentiella fettsyror. Den innehåller Omega 3,6 och 9, viktiga mineraler, vitaminer och språämnen.

hampafrön

Våra oskalade hampafrön (KRAV) är rika på högvärdigt protein (ca 20%) och essentiella aminosyror. De är även en bra källa till omega-3 och omega-6, och det enda ätbara fröet med gammalinolsyra (GLA). Hampafrön har ett högt innehåll av vitaminer och mineraler, bland annat
magnesium, järn och vitaminer. Använd gärna som ingrediens i sallad, frukostgröten eller smoothies för att förhöja närings- och proteininnehållet. Goda att torr rosta.

Scroll to Top